Харчування

Дієта для хворих на псоріаз повинна забезпечувати підтримку правильного кислотно-лужного балансу в організмі. В організмі має бути лужна реакції більшою мірою, ніж кислотна. Це залежить від споживаної їжі та емоційного стану. Хворі на псоріаз мають пам'ятати, що щоденна дієта повинна складатись на 70-80% з лужнотвірних продуктів і на 20-30% з кислототвірних, тобто з'їдати їх в 2-4 рази більше.

Так які ж продукти є лужними, а які кислотними?
Лужнотворні продукти:
1. Фрукти (виняток: журавлина, смородина, чорнослив, сливи, чорниці):
Яблука, дині та банани не можна їсти з іншими продуктами, тільки як окрему їжу,
Цитрусові та їх соки не вживати разом з цільнозерновими і молочними продуктами.
2. Овочі (виняток: бобові, ревінь, гарбуз великоплідний, брюссельська капуста - їсти їх можна в малій кількості). Цілком виключити з раціону всі овочі родини пасльонових: помідори, картоплю, перець, баклажани!
Також збільшують лужність:
Додавання лецитину в їжу і напої.
Свіжовичавлений лимонний сік у склянці гарячої або холодної води.
Соки винограду, груші, абрикоса, папайї, манго, ананаса, грейпфруту і апельсину.
Свіжі та тушковані фрукти.
Овочеві соки (морква, селера, буряк, петрушка, шпинат, цибуля).
3-5 крапель глікотимоліну в склянці чистої води перед сном 5 днів на тиждень (як альтернатива рекомендуються лужні мінеральні води: »Боржомі», «Єсентуки-4», «Смирновская», ін.)
Випорожнення кишечнику 1-2 рази на день.
Фізичні вправи та рухливість.
Позитивні емоції.
Кислототвірні продукти:
Це продукти, що містять білки, крохмаль, цукор, жири та олії, тобто:
М'ясо, зернові, сир, цукор, картопля, сушені горох, боби, масло, вершки, м'ясопродукти. Їх комбінації в великих кількостях створюють кислотну реакцію в крові, тим самим, погіршуючи стан хворих на псоріаз.
Виключити по можливості:
Об'єднання декількох кислототвірних продуктів під час одного прийому їжі: крохмаль, солодощі, білкові та м'ясні продукти, м'ясні або жирні продукти з цукром;
Цукор і продукти, що включають його;
Більшість типів оцту;
Продукти з консервантами, штучними добавками, барвниками і т.д.;
Алкоголь;
Передозування ліків;
Нерегулярне випорожнення кишечника, закрепи;
Бездіяльність (розумова і фізична);
Негативні емоції.
Отже, розглянемо більш докладно продукти й напої, які рекомендовано вживати людям, що страждають на псоріаз та псоріатичний артрит.
70-80% щоденного раціону має складатися з таких продуктів, як:
Вода: 6-8 склянок чистої води щоденно на додаток до іншої рідини.
Лецитин (гранульований): 1 стол. ложка 3р. на день, 5 днів на тиждень.
Фрукти, краще свіжі, свіжозаморожені, приготовані на пару, рідко консервовані.
З фруктів рекомендуються: яблука (печені), абрикоси, більшість ягід, вишня, фініки, інжир, виноград, грейпфрут, лимон, лайм, манго, нектарин, апельсин, папайя, персики, ананаси, чорнослив (дрібний), родзинки, ківі. Авокадо, журавлина, смородина, сливи та чорнослив (великий) можна в невеликих кількостях. Сирі яблука, банани та дині дозволені, якщо їх їсти окремо від іншої їжі і потроху. Овочі краще свіжі, свіжозаморожені, приготовані на пару, рідко консервовані. З овочів рекомендуються: спаржа, буряк, брокколі, брюссельська капуста, кочанна капуста, морква, селера (стебло), огірок, часник, салат-латук, цибуля, оливки, пастернак, гарбуз, цибуля-шалот, шпинат, паростки, стручкова квасоля, кабачки, батат, ямс, крес-салат. Можна в невеликих кількостях: кукурудза, сушені боби, горох, сочевиця, ревінь, гриби. З горіхів - мигдаль, рідко - фундук.
20-30% щоденного раціону має складатися з таких продуктів, як:
Злаки - овес, ячмінь, пшоно, гречка, жито (каші з них), висівки, пшениця - цільна, дроблення, пластівці, хлібці, паростки, кукурудза і кукурудзяна мука, рис (коричневий і дикий), цільні насіння - гарбуз, кунжут, соняшник, льон, макаронні вироби (без використання білого борошна). Риба не менше 4-х разів на тиждень, не смажена! Тунець, блакитна риба, тріска, макрель, корифей, камбала, пікша, палтус, окунь, лосось, сардини, морський язик, осетер, меч-риба, форель, сиг. Птах - курча, індичка, куріпка, нежирна дичина (все без шкіри, перевагу віддавати білому м'ясу), 2-3 рази на тиждень. М'ясо - тільки баранина, відділена від жиру, добре приготована (1-2раза на тиждень), не смажена, 110-170 гр за один прийом їжі.
Молочні продукти. Молоко (з пониженим вмістом жиру, знежирене), сухе порошкове молоко, козяче, соєве, мигдальне молоко, вершкове масло, маргарин зі зниженим вмістом жиру, сир (зі зниженим вмістом жиру і солі), сир і плавлений сир (з пониженим вмістом жиру і солі), кефір, йогурт прості (з пониженим вмістом жиру, знежирені).
Яйця тільки зварені, 2-4 рази на тиждень.
Олія - оливкова, рапсова, соняшникова, кукурудзяна, бавовняна, соєва, мигдальна, зрідка кунжутна.
Чаї. Чай з ромашки, коров'яку, кавунового насіння.
Продукти, що не рекомендуються:
Ягоди та фрукти: суниця, полуниця (цитрусові - при псоріатичному артриті). Овочі: всі пасльонові - томати, тютюн, баклажани, перець, картопля, паприка. Зернові: білий хліб і всі продукти, виготовлені з використанням білого борошна. Риба: анчоуси, оселедець, сьомга, ікра, ракоподібні (краби, омари, креветки), молюски (мідії, устриці, гребінці, кальмари), соуси з ракоподібних, риба, запечена в клярі або сухарях, смажена, маринована або копчена. Птиця: жирна птиця (качка, гуска), шкіра птиці, смажена, копчена, запечена з великою кількістю спецій, у клярі або сухарях, не проварена.
М'ясо: яловичина, свинина, телятина і все, приготоване з них: гамбургери, сосиски, сардельки, шинка, ковбаси, нутрощі (серце, нирки, мозок, печінка і т.д.). Молочні продукти: всі молочні продукти з високим вмістом жиру. Дріжджі або продукти на дріжджах. Кава: не більше 3-х чашок на день (у разі сильної залежності), тільки чорна і без кофеїну. Інше: всі смажені продукти, піцца, алкоголь, солодкі каші, оцет, маринади, копченості, гострі спеції. Треба пам'ятати, що деякі харчові продукти не повинні бути об'єднані в одну страву, бажано з'їдати їх окремо.
Запам'ятайте:
Не поєднуйте цільнозернові, тобто каші, хліб і т.д. з соками цитрусових або тушкованими і сушеними фруктами.
Не поєднуйте плоди цитрусових і їх соки з молочними продуктами, типу сиру, молока і йогурту.
Не поєднуйте будь-які фрукти з виробами з білої муки: хлібом, кашами, макаронами і т.д.
Не поєднуйте баштанні, сирі яблука, банани з іншими харчовими продуктами.
Не додавайте молоко, вершки або цукор у каву або чай.
Не поєднуйте занадто багато кислототвірних продуктів (білки, деякі крохмалі, цукор, жири та олії) в одній страві.
Намагайтеся не переїдати.
Крім дієти, рекомендується дотримуватися певного режиму. Ось що є основними складовими способу життя хворого на псоріаз:
Щоденне споживання, як зазначалося вище, 6-8 склянок чистої води щоденно.
Вживання натуральних проносних засобів. Кращі природні проносні це свіжі фрукти та овочі. Так само їжа, багата на вітамін В допомагає очищати кишечник. Вітаміном У багаті такі продукти: паростки пшениці, пивні дріжджі, цільнозерновий ячмінь, соєве молоко, гречка, горох сирої, жовтки яєць, житній хліб, мигдаль, риба, домашня птиця, мед, ріпа, буряк, брокколі.
Оливкова олія, що приймається окремо, є дуже практичним і ефективним проносним засобом. Приймати 0,5 чайної ложки оливкової олії 3-4 рази на день.
Включати по максимуму в щоденну дієту продукти, багаті на клітковину. Вони очищають товсту кишку. Багаті клітковиною продукти це - цільнозерновий хліб, цільнозернові каші, свіжі фрукти, овочі і мигдаль.
Обов'язково приймайте парові ванни для очищення і стимуляції шкіри.
Знайдіть час для фізичних вправ! Заняття фізкультурою, особливо на відкритому повітрі приносять значну користь.
Намагайтеся ніколи не переїдати.
Дуже важливим є правильний і позитивний настрій, бо негативні, руйнівні думки сприяють виробництву окислювальних токсинів.